Apríl
Možno, že z celého roka je v tomto mesiaci najťažšie obdobie pre organizmus. Slabosť totiž prežívajú pečeň, ústredný orgán látkovej výmeny. Slabosť pečene so sebou prináša zhoršenie schopnosti vyrovnávať sa s vonkajšími vplyvmi, preto v tomto období prepukajú alergie najrôznejšieho druhu; od alergie na peľ, prach, zvieracie chlpy, až po alergiu na svokru. V pečeni sa ukladá energia v rôznych formách (cukry) a jej nedostatok sa prejavuje ako typická jarná únava. V strave je nedostatok vitálnych látok (ešte nie je tunajší čerstvá zelenina - náhrada môže byť v čerstvo naklíčené pšenicu, žeruche, atď, neskôr šťava zo žihľavy, púpavový šalát, atď), takže je slabši zažívací systém.
Najdôležitejšie je v tomto období pečeň zbytočne nezaťažovať. Záťažou sú hlavne nevhodné potraviny (mlieko, mliečne výrobky, tučné jedlá, vyprážané, alkohol, nadmerné množstvo cukru a sladkostí, káva s mliekom, a iné). Často sa stáva, že alergikovi, ktorý bol veľa na mlieku a mliečnych výrobkoch, stačí tieto vynechať a do dvoch týždňov sa u neho stratí všetky alergické prejavy.
Tiež stres je príčinou toho, že nedostatočne odteká žlč pretože kŕč v bránici vyvolá aj kŕč v dvanástniku, kde sú vývody žlčovodov a tie sa uzavrú, čo značne pečeň otrávi.
Pečeni veľmi dobre robia horčiny: pestrec mariánsky (1lžíčku niekoľko minút povaríme, alebo zvykajú zrniečka), horec žltý (na prášok mletý koreň sa užíva 3x denne na špičku noža a veľa zapije vodou). Užívať treba denne 40 mg zinku a jednu guľôčku vitamínu A (30 000 IU).
K stláčaniu reflexných plôšok pečene vždy pripojíme ešte stláčanie plôšok obličiek, aby sa zlepšil odvod toxických látok z tela.
Z psychických príčin je pre pečeň veľmi škodlivé neúmerné hľadanie, neschopnosť rozoznať, čo je pre nás užitočné a čo škodlivé. Z toho vyplýva akási neuvedomená nerozhodnosť. Trikrát premeniť nerozhodnosť na rozhodnosť.